InicioComunicaciónArtivismo#‎Moure i Commoure. Dansa per a promoure el transport públic

#‎Moure i Commoure. Dansa per a promoure el transport públic

Fa uns anys reflexionava sobre el paper de la dansa en la comunicació, en concret en la comunicació política. Parlava de coreografia política, de comunicació no verbal… i de la dansa com a vehicle clau per a l’artivisme i l’activisme. Acabava aquell post dient: «el cuerpo, presencia y materialidad de la individualidad, se transforma en un cuerpo colectivo, conectado, participado que explora el territorio de la nueva conciencia de la comunidad».

En aquest context, i en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, #Moure i Commoure és un esdeveniment que s’emmarca dins l’European Mobility Week, en la qual més de 1.800 ciutats de 42 països diferents organitzen activitats durant una setmana per a conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segur i sostenible. El programa de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015 inclou una gran diversitat d’activitats organitzades per les Administracions públiques i per entitats i associacions.

La iniciativa ha estat impulsada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que s’ha sumat a aquesta celebració amb la intenció de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles entre la ciutadania i de fomentar una societat més verda a escala humana amb una perfomance artística i reivindicativa d’una gran bellesa plàstica.

El viatge en transport públic, a diferència del transport privat, és un moment de moviment personal però també de trobada amb altres, de connexió… on es comparteixen trajectes, mirades, estats d’ànim.  Amb l’objectiu de convidar els ciutadans a moure’s d’una altra manera, a tenir una experiència enriquidora, agradable i, fins i tot, plena de sorpreses, FGC ha impulsat #‎MoureiCommoure, per a la promoció del transport públic a través de la dansa, en la qual hem tingut el plaer de participar com a coordinadors de la iniciativa.

Els membres de la IT Dansa Jove Companyia de l’Institut del Teatre, amb la direcció artística de Catherine Allard, van realitzar diverses coreografies a la línia de Barcelona-Vallés dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Els ballarins i ballarines van desenvolupar “frases” coreogràfiques i improvisacions inspirades en les diferents postures, ritmes, maneres de caminar i formes de moure’s dels propis viatgers en una atmosfera positiva, amb simpatia i humor. El seu moviment buscava despertar la curiositat, que ―dins la rutina quotidiana― el viatge esdevingués una injecció d’aire fresc i optimisme i, alhora, mitjançant la poesia de la dansa, fer aflorar les emocions i commoure.

Totes les imatges i els vídeos tant de la campanya com del making of de la iniciativa, han estat recollits per a la seva difusió a l’espai web moureicommoure.fgc.cat

Mireu com la bellesa de la dansa sorprèn als viatgers:

 

Altres iniciatives que uneixen art i reivindicació en el marc del transport públic i l’espai urbà:
– Danza Trayectos. Danza en espacios urbanos (Trayectos en Tren)
– Dance Party en un tren de Australia. El artista social Peter Sharp organizó una fiesta de baile en un tren de cercanías de Perth, Australia. Con este experimento social, Sharp esperaba acercar a las personas entre sí durante un momento, en un mundo en que la tecnología las aleja.
– Flashmob de un Coro en el Transmilenio Bogotá (ver vídeo)
– Perfomance en el Metro de Santiago (ver vídeo)
Public Transport /Private Stillness” (Transporte Público / Quietud privada) Zagreb. Facebook
Moving Cities Fundada en Londres en 2013, Moving Cities es un proyecto audiovisual dirigido y creado por el cineasta Jevan Chowdhury que transcribe el ritmo vital de las ciudades a través de la danza (ver vídeo)

 

Altres enllaços d’interès:
Qué puede un cuerpo. La Casa Encendida. Madrid (Notodo.com, junio 2014)
Foro sobre Danza y Política (Fundación Coreoarte, Caracas 2-6 septiembre 2013)
Bailando entre escombros (Enrique Alpañés. LING, páginas de la 28 a la 30)
Ballerina Project
Flo6x8 Acción rumba catalana en una oficina de la Caixa en Barcelona, (8.02.2012) #norescatesbancos
Asphyxia: A Striking Fusion of Dance and Motion Capture Technology (Christopher Jobson. Colossal, 9.03.2015)
Ballet dancers in random situations (Tristan Rayner. Lost At E Minor, 4.09.2013

 

Otros contenidos

ZL 130. Izquierda no es woke

Izquierda no es woke Autora: Susan Neiman Editorial: Debate (2024) Comprar: Penguin Libros; Casa del Libro; entre otros. Sobre la autora Susan Neiman es doctora en filosofía de la...

Sin jóvenes, Biden pierde

XAVIER PEYTIBI Este artículo forma parte de la serie de contenidos del espacio ELECCIONES USA 2024, donde irán escribiendo distintas firmas invitadas. En las elecciones presidenciales estadounidenses...

Biden contra Trump: una revancha histórica

FRANZ VON BERGEN Este artículo forma parte de la serie de contenidos del espacio ELECCIONES USA 2024, donde irán escribiendo distintas firmas invitadas. Por primera vez en...

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.