InicioComunicaciónComPolEls gatets de Salvini (entrevista per a la revista El Temps)

Els gatets de Salvini (entrevista per a la revista El Temps)

Entrevista amb Xavier Puig i Sedano, per al seu article a la revista El Temps (@ElTemps_cat), on es recullen les meves opinions junt amb les de Patrycia Centeno, experta en l’anàlisi estètica de la política i la professora de periodisme digital de la Universitat Ramon Llull, Susana Pérez Soler.

«Les desenes de milers de seguidors del ministre de Defensa italià han vist com els felins ocupaven les xarxes socials del líder xenòfob. Un gest simple que serveix per extreure moltes pistes de les tendències de la ultradreta 2.0.
És inevitable. Apareixen a la pantalla i irremeiablement tothom queda enganxat a la seva aura d’adorabilitat. Els gatets són la Coca Cola de les xarxes socials. Triomfen, reis entre els reis de la viralitat.

Bona nota d’això en deu haver pres el ministre de Defensa italià, l’ultradretà Matteo Salvini. O, si més no, el seu equip de comunicació. Durant el mes novembre les seves xarxes socials —especialment Facebook— es van veure inundades per aquests simpàtics felins. Una crida del cap de la Lega Nord als seus seguidors demanant-los que li enviessin imatges dels seus gats va acabar esdevenint tot un èxit.

Aquest fet no ha passat per alt ni als analistes polítics ni a la premsa internacional. Les conclusions són múltiples, però, majoritàriament, apunten a una estratègia encertada del que és un dels rostres de moda de l’extrema dreta mundial.»

(…) L’assessor en comunicació política Antoni Gutiérrez-Rubí ho té clar, els animals de companyia «són molt importants a la vida de la gent, el nombre de famílies que en tenen és molt gran. Tenir una primera menció cap a ells és una manera d’aproximar-se a milions i milions d’italians» (…).

(…) D’alguna manera, apunta Gutiérrez-Rubí, aquests animalons «humanitzen a Salvini. Introdueixen una sensibilitat que contrasta a vegades amb el seu discurs» (…)

Gutierrez-Rubí afegeix que en aquesta estratègia hi ha, també, un component de ‘frivolitat política’. A parer seu, és un indicador que «entén la política com un fet prepolítc o antipolític. En ple debat de temes com els pressupostos o la crisi europea, que parli de gats és un menyspreu cap a la política formal».

Gutiérrez-Rubí creu que els gatets són una bona tria. Si hagués escollit un gos «la raça del gos donaria molta informació sobre el caràcter de Salvini. Dels gats en deduïm menys».

Publicada a: El Temps (2.12.2018)

Enllaços associats:
– Bo, la nueva mascota presidencial (power point)
– Animales políticos
– La nueva mascota presidencial

Otros contenidos

Un puñado de votos

Las elecciones autonómicas y municipales del próximo 28 de mayo se presentan reñidas, muy ajustadas y con grandes alternativas en los bloques tradicionales (izquierdas...

Decálogo para comprender (y competir) con el nuevo autoritarismo

Según el último informe del Latinobarómetro, más de una cuarta parte de la ciudadanía de la región es indiferente al tipo de régimen —democrático o...

Promesas políticas

Prometer no es lo mismo que proponer. Una promesa política no es —estrictamente— una propuesta programática convencional. La promesa electoral está siempre ligada a...

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.